Четирима мигранти, включително двегодишно дете, са загинали през нощта от петък срещу събота по време на две отделни трагедии в Ламанша, пише France24. Те се опитвали да стигнат до Англия.

Двегодишното дете било открито безжизнено в първата лодка, а трима възрастни мигранти били в друга лодка, каза префектът Жак Билант, установявайки броя на 51 души, загинали при тези пресичания на борда на импровизирани лодки от началото на годината. Според прокурора на Булон сюр Мер първите елементи показват, че детето е починало, защото било „смазано“ в лодката.

„Ужасна драма, която трябва да ни накара да осъзнаем трагедията, която се разиграва. Контрабандистите имат кръвта на тези хора и нашето правителство ще засили борбата срещу тези мафии, които се обогатяват, като организират тези смъртоносни пресичания“, пише министърът на вътрешните работи Бруно Ретайло в социалната мрежа.

В събота сутринта „претоварената“ лодка с мигранти е поискала помощ от кораб-влекач, според морската префектура на Ламанша и Северно море. Четиринадесет души, които са били на борда на тази лодка, са били качени от кораба и след това свалени на търговското пристанище Портел. От прокуратурата уточняват, че не става въпрос за корабокрушение, мъртвото дете е намерено в лодката, а не във водата.

От януари повече от 25 000 мигранти са пристигнали на британските брегове, след като са прекосили Ламанша на борда на импровизирани лодки, цифра с 4% повече според данни на британското вътрешно министерство, публикувани на 23 септември.