13-годишно момиче с тежка алергия към млечни продукти почина, след като отпи глътка горещ шоколад от известна марка кафенета, съобщава следствието във Великобритания.

Хана Джейкъбс, която е била алергична към млечни продукти, риба и яйца, откакто е била малко дете, е починала в рамките на часове, след като е отпила от напитката на 8 февруари 2022 г., съобщават от Коронерския съд в Източен Лондон.

Майка й Абимбола Дуил каза пред разследващите, че е поръчала два горещи шоколада за вкъщи със соево мляко, преди да заведе тийнейджърката на преглед при зъболекар. Тя допълва, че е информирала бариста в кафене в Баркинг, източен Лондон, че Хана е силно алергична към обикновено мляко.

В изявление Дуил споделя, че е казала на разследването, че е поискала каната с мляко да бъде почистена, за което „те са се съгласили“.

След като си тръгват с напитките, Хана отпива от нейната на път за зъболекаря и „рязко стана, отиде до тоалетната и извика „това не беше соево мляко, докато кашляша храчки", споделя Дуил.

Майка ѝ каза, че дъщеря й е имала "незабавна реакция" и я е закарала на лекар, тъй като се оплаквала от болки в гърдите, "устните и устата й бяха много подути", казва още тя.

Хана след това припада, като след това ѝ е бита инжекция EpiPen от са се опитали да я реанимират. Тя е била обявена за мъртва в болницата към 13 часа, казват адвокатите на семейството.

Говорейки пред съда, майката на починалото момиче казва, че „първоначалният ѝ отговор бил гняв към персонала на кафенето – след това терор“, добавяйки, че тя „се е уверила, че персоналът са наясно, че това не е шега“, докато поръчва напитките. Тя споделя, че е била „изключително придирчива“ с поръчката до такава степен, че „сигурно е звучала като луда майка“, но трябвало „да бъде откровена с персонала“ относно алергията на Хана.