Сю Грей, началник на персонала на Даунинг стрийт на сегашното лейбъристско правителство на Кийр Стармър, подаде оставка от длъжността си, съобщиха от правителството.

Грей подаде оставка, след като бе подложена на интензивен контрол през първите месеци от управлението на лейбъристкото правителство. 

Конференцията на Лейбъристката партия миналия месец беше помрачена от няколко скандала, включително предполагаеми вътрешни борби и гняв заради това, че Стармър е приел безплатни подаръци на стойност хиляди лири.

Оттогава министър-председателят се опитва да овладее ситуацията. Той благодари на Грей за службата ѝ в изявление, съобщи Би Би Си.

Грей каза, че макар да е било "чест да поема ролята на началник на кабинета", е станало ясно, че "интензивните коментари около моята позиция рискуват да се превърнат в разсейване на жизненоважната работа на правителството за промяна". „Поради тази причина избрах да стоя настрана и очаквам с нетърпение да продължа да подкрепям министър-председателя в новата ми роля.“

„Искам да благодаря на Сю за цялата подкрепа, която ми оказа, както в опозиция, така и в правителството, и за работата ѝ по подготовката ни за управление и за стартирането на нашата програма за промяна. Тя изигра жизненоважна роля в укрепването на отношенията ни с регионите и нациите“, каза британският премиер.

Грей ще бъде назначена за пратеник на министър-председателя на Съвета на нациите и регионите е орган в Обединеното кралство. Морган Максуини, бившият директор на кампанията на партията, който организира изборите през юли, ще я замени като началник на кабинета на министър-председателя.