За пожар в района на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката, първи сигнализира кметът на украинския град Енергодар в пост във Facebook. Според Дмитро Орлов огънят е лумнал вследствие на руска атака. Минути по-късно информацията беше потвърдена и от президента на Украйна Володимир Зеленски, както и от външния министър Дмитро Кулеба.

Около два часа след изтичането на новината за пожара украинските служби, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че огънят всъщност е обхванал учебна сграда извън периметъра на реакторите.

В поредица от публикации в социалната мрежа Орлов предупреди за нестихващи атаки срещу централата. Твърди, че местните военни сили са водили ожесточена борба срещу руските войски, пише Ройтерс. Според кмета има и жертви, но не се уточнява точният им брой.

Дмитро Кулеба пък призовава руските войски да спрат обстрела незабавно, да обособят сигурна зона, за да могат пожарникари да започнат да гасят пламъците.

В изявление, направено часове след началото на пожара, държавният глава каза, че "никоя друга държава, освен Русия, не е обстрелвала атомни електроцентрали", съобщава УНИАН. „Европа трябва да се събуди сега! Най-голямата атомна електроцентрала в Европа гори. В момента руски танкове стрелят по ядрени блокове. Това са танкове, оборудвани с термовизионни камери. Тоест те знаят къде стрелят. Подготвяха се за това“, подчертава Зеленски. И определя атаката като "първата такава в историята на човечеството".

Малко по-късно ръководителят на Областната държавна администрация в Запорожие Александър Старух съобщи, че екипи огнеборци са били допуснати до мястото на пожара. Старух цитира и директорът на централата, който уверява, че понастоящем е осигурена ядрената безопасност на съоръжението. Минути по-късно същата информация публикува и Ройтерс, както и украински медии.

Говорителят на Запорожката АЕЦ Андрий Туз заяви, че нивата на радиация в района на съоръжението не са се покачили, пишат Ройтерс и CNN. Американската медия цитира и двама представители на Белия дом, които също заявяват, че няма данни за покачване на радиацията в атакувания ядрен комплекс в Украйна.

По-рано украинските власти заявиха, че руските военни настъпателно приближават Запорожката АЕЦ в усилието си да я завладеят, след като влезли в града с танкове.