НАТО вече пресече много червени линии, обявени от руския лидер Владимир Путин, но той не е направил нищо, заяви бившият генерален секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю за Financial Times. 

"Ако не друго, аз настоявах за преминаване на всички тези т. нар. червени линии, които Путин постави. И ние пресякохме много от тях, а той не направи нищо. Реалността е такава, че ако президентът Путин иска да ескалира (конфликта) с използването на оръжия за масово унищожение, той може да си създаде всички извинения, от които се нуждае. Досега сме отговаряли на всички опити да ни подведе", каза той.

Зеленски иска в НАТО, и то преди Байдън да напусне Белия дом

Столтенберг също така подчерта, че е имало дни и седмици, особено в началото на пълномащабната война, в които НАТО е трябвало да обсъжда и разглежда въпроса за руските червени линии. 

"Разбира се, трябва да спрете и да помислите, "ами може би това е твърде опасно". Но тогава алтернативата, да спрем да подкрепяме Украйна заради някаква реторика, всъщност не е опция", заяви той.

Бившият генерален секретар на НАТО заяви също така, че от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна той е формулирал подхода на алианса да подкрепя Украйна, но да не участва в конфликта.