Чехия потвърди първата жертва на наводненията, обхванали голяма част от централноевропейската държава, каза тази сутрин пред обществено радио чешкият ръководител на полицията Мартин Вондрашек.

Вондрашек каза, че човекът се е удавил в малката река Красова в Моравско-Силезийска област. 

Властите съобщиха за най-малко седем души в неизвестност, включително трима, за които се смята, че са били заклещени под кола, която е била застигната от буйните води на река, близо до балнеологичния курорт Йесеник до границата с засегнатата от наводнения Полша. Засега няма следи от автомобила. 

Жертви и разруха след наводненията, Чехия евакуира 200 000 домакинства СНИМКИ

Смята се, че останалите лица в неизвестност са паднали в различни водни басейни като река Отава. Мъж от дом за стари хора, в близост до границата с Полша, също е в неизвестност. 

Чешкият министър-председател Петър Фиала каза, че такова наводнение става веднъж на сто години.

През уикенда улиците в градове като Йесеник под върха Прадед, Опава на река Опава и Кърнов на границата с Полша се превърнаха в буйни потоци. 

Бедствени наводнения в Централна Европа заради циклона "Борис"

В Йесеник аварийните служби спасиха стотици хора с лодки и хеликоптери. Кметът на града каза по телевизия: “Това беше апокалипсис, има кал навсякъде, всичко е разрушено.” 

Централният площад на града временно се беше превърнал във водоем с плаващи в него коли. Няколко къщи в района са се срутили, а след като водите се оттеглиха, възникна заплаха от свлачища. 

Страни от Европа се готвят за наводнения