Седемдесет и три годишният Мишел Барние, заемал министерски постове по времето на администрациите на Жак Ширак и Никола Саркози, бивш депутат и евродепутат, бивш еврокомисар и най-вече ръководил преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит, беше назначен за премиер на 5 септември от френския президент Еманюел Макрон за нов премиер.

Барние беше натоварен с тази мисия след близо три месеца на политическа парализа в страната. Сега той ще трябва да използва всичките си дипломатически качества, за да оглави правителство на малцинството, което да не е изложено на риска във всеки един момент срещу него да има вот на недоверие в парламента.

Барние е хвален в Брюксел заради качествата му на преговарящ. Неговото име дори се споменаваше за приемник на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през 2019 г., но в крайна сметка тогава беше избрана Урсула фон дер Лайен, пише БТА.

Но хиляди хора излязоха по улиците на редица градове във Франция, за да протестират срещу решението на президента Еманюел Макрон. Левицата обвинява държавния глава, че по този начин не е уважил резултатите от парламентарните избори. А социологическо проучване на института "Елабе" показа вчера, че 74 процента от французите смятат, че президентът е пренебрегнал резултатите от изборите, а 55 на сто са на мнение, че е "откраднал" изборите.

 

В отговор на назначаването на Барние, чиято дясноцентристка партия "Републиканците" е едва петата по големина формация в парламента със своите малко над 50 депутати, лидери от левицата, профсъюзи и студентски организации призоваха за масови протести. По информация на "Непокорна Франция" днес ще има 130 протестни акции в цялата страна.