"Отношението към Рюте тук е просто невероятно. Хората го третират като поп звезда. Всеки път, когато той излезе на публично място – независимо дали за политическа изява или просто за разходка, има стотици мъже и жени, които искат да се снимат с него, да му вземат автограф. Според мен всичко това се дължи на факта, че Рюте е винаги усмихнат, той излъчва една особена положителна енергия. Всички са го виждали как кара колело до работа, държейки ябълка в ръката си, облечен в обикновен суичър. При него няма поза, всичко е много истинско и близко до хората", каза Боргман.

Според нея основните постижения на Рюте в неговата 14-годишна кариера на премиер на Нидерландия не се измерват толкова с разрешаването на конкретни проблеми, колкото с политическата стабилност, която поведението му носи. „Знаете, че системата на Нидерландия е такава, че партиите трябва да работят заедно, ако искат да формират редовно правителство. Политическите сили са твърде малки и не биха могли да управляват сами. Именно тук се проявяват блестящите умения на Марк Рюте да сключва сделки, да създава коалиции с представители на други партии, да разбира и осъзнава от какво имат нужда те и да им го даде, в името на управленската хармония”, каза Боргман. 

За предизвикателствата в премиерския мандат на Рюте тя каза, че миграцията е основният проблем, пред който Рюте е изправен. "Нивото на тревожност, че в Нидерландия биха могли да влязат много мигранти е доста високо. В личен план, най-тежкият период за Рюте вероятно е ситуацията около полета MH17", обясни тя.

Преди 10 години, през юли 2014-та година, беше свален самолет, пътуващ до Далечния Изток. Тогава почти 200 нидерландски граждани загинаха. Това със сигурност е най-голямата трагедия в кариерата на Рюте като премиер. "Действията му по онова време бяха похвални. Той успя да чуе гласа на хората, които бяха пряко засегнати от трагедията, онези, които загубиха близките си. Той намери общ език с тях, разбра нуждите им и им помогна", каза журналистката.

Много от анализаторите в Нидерландия определят Рюте като Хари Худини на съвременната политика – лидер, който може да се измъкне невредим от всяка ситуация. Бъдещият генерален секретар на НАТО обаче държи вратите на личния си свят плътно затворени.

"В Нидерландия често можеш да видиш и чуеш хора, които на драго сърце споделят детайли от личния си живот. Ние сме много отворени в това отношение. Марк Рюте обаче е изключение. Той не допуска никого твърде близо до себе си. През годините съм интервюирала много от неговите политически приятели, партньорите от най-близкия му кръг. Нито един от тях обаче не е посещавал дома му, което е доста нестандартно явление. Той няма жена. Необвързан е. Някои хора дори се шегуват, че всъщност е женен за работата си, за политиката", разказа тя.

Това, което всички знаем със сигурност обаче е, че Рюте обича да държи нещата под контрол. Това си проличава най-силно в дните, в които той си почива, по време на неговите ваканции. През последните 25 години Марк Рюте винаги почива в Ню Йорк, придружен е от един и същ приятел, отсяда в един и същи хотел, разхожда се по едни и същи маршрути, храни се в един и същи ресторант с едни и същи ястия. „Веднъж го попитах защо това е така. Той ми отговори, че по този начин прочиства ума си, не се затормозява с дребните неща и освобождава място за същинските, онези, които са наистина важни”, разказа Уилма Боргман.

"Рюте е в доста добри отношения с бившия американски президент Доналд Тръмп. Случвало се е Рюте да показва възможност за изход от трудни разговори на политици като Доналд Тръмп. Имаше такава дискусия, посветена на това с какви финансови средства допринасят отделните страни-членки на НАТО. Мнението на Тръмп по темата беше особено. Според него държавите трябва да увеличат приноса си. В един момент Рюте каза на Тръмп – „Доналд, не обръщай толкова внимание на нещата, които страните не правят. Съсредоточи се над това, което те вече са направили”, обясни журналистката.

Запитана дали е възможно да се реализира заплахата на Тръмп да извади САЩ от НАТО и дали Рюте би позволил подобен развой, ако бъде избран за президент, Боргман каза, че дори и да е взел такова решение, Рюте ще се успее да го разубеди. „Той ще му покаже, че има множество предимства от това САЩ да остане в Алианса”, смята Уилма Боргман, цитиран от Нова тв.

Тя е убедена, че  Рюте би могъл да се разбере и с Джо Байдън. Нека не забравяме, че именно настоящият американски президент покани Марк Рюте да стане генерален секретар на НАТО още преди година и половина. Тогава той отказа, защото приоритетите му бяха други, а и не искаше да тласне страната към избори.

В началото на годината Рюте се срещна с тогавашния министър-председател на България – акад. Николай Денков. Тогава той заяви, че ако зависи от него, българската държава ще бъде незабавно приета като пълноправен член на Шенген. Запитана дали това изказване е проява на искреност или на политическа дипломатичност, тя каза, че вероятно става дума за комбинация между двете. „Той вероятно е знаел, че нещата, за които говори не биха могли да станат реалност в конкретния момент. Същевременно е бил наясно, че именно това са думите, които вашето правителство е искало да чуе”, каза Уилма Боргман.

Според Уилма Боргман, Марк Рюте има пълния набор от качества, за да работи успешно на новия пост, който ще заеме. По думите ѝ той ще прояви необходимата сдържаност и дипломатичност, за да балансира разнородните интереси на страните-членки на Алианса. „Според мен ще успее да се справи. Едно от най-силните му умения е да намира общ език и да се разбира с всички. Това е нещо, което ще му бъде полезно на новата длъжност. Не мисля, че работата ще го промени, по-скоро той ще промени нея”, допълни Боргман.

Рюте е успял да убеди и Виктор Орбан да го подкрепи за поста на генерален секретар на НАТО. е повече от показателен.  Той е успял да убеди Орбан да му даде подкрепата си за поста. От този момент нататък вече не виждам какъв проблем биха имали двамата помежду си. + 03:52 – Mark Rutte – Рюте е от този тип държавници, които могат да постигнат споразумение, да сключат сделка с всеки друг политически субект. През годините той е работил съвместно с голям брой политически сили и винаги е успявал да постигне консенсус с тях. „Не мисля, че има много други хора, които биха могли да се похвалят с това”, допълни Боргман.