Вероятно обичате сутрин да пиете едно кафе навън?

Какво ще кажете обаче, да пропуснете да купувате любимата си напитка на път за работа за седмица-две и вместо това да вложите спестеното в... покупка на земя в северната част на Европа?

Няма лъжа, няма измама. В град Йотене, намиращ се на 200 мили югозападно от шведската столица Стокхолм, можете да закупите 29 парцела земя с цена, възлизаща на около 9 цента (американски) за квадратен метър (11 квадратни фута). Върху това парче земя ще имате възможност да построите своя мечтан дом или пък ваканционно жилище, в което да избягате през горещите юлски дни у нас.

Самият  Йотене се намира в селски район с около 5000 жители в главния град и още около 13 000 в самата община и представя селската красота на Швеция в пълния й блясък. Намира се на брега на езерото Vänern, което е не само най-голямото в Швеция, но и въобще в Скандинавия и целия ЕС, около 10 пъти по-голямо от езерото Констанс.

При сравнение се оказва, че само Русия има по-големи езера на европейския континент - нещо, което следва да е безспорен плюс към предимствата на една подобна оферта. И тук изниква въпросът - "Защо един такъв прекрасен град трябва да организира спешна продажба на земята си"?

Отговорът идва от кмета Йохан Монсон, признаващ, че това е "комбинация от настоящия икономически спад и намаляващото население в селските райони". Пред CNN той разкрива, че се надява това решение да подейства като "икономическа инжекция".

"Жилищният пазар в момента и при нас, и в Швеция като цяло е много бавен заради високите лихвени проценти и леката рецесия, така че се надяваме така да му дадем нужната инжекция. Свидетели сме на ниска раждаемост, на застаряващо население и като цяло просто имахме нужда да доведем повече хора в региона".

Така се е стигнало и до въпросното извънредно решение за продажба на парцелите земя, които така или иначе отдавна са на пазара срещу нулев интерес. "Извънредните ситуации изискват извънредни мерки. Така че прибягнахме до тях и неслучайно сега всички ни считат за сензация", добавя той. Е, неслучайно и местните напоследък обичат да отбелязват, че Швеция е новата Италия...