Британският премиер заяви, че страната му е готова да помогне на бежанците от Украйна, но Джонсън казва, че иска Обединеното кралство да може да проверява хората, пристигащи в страната.

Премиерът Борис Джонсън в понеделник отхвърли призивите Обединеното кралство да облекчи визовите изисквания за украинските бежанци, бягащи от конфликта, заявявайки, че Обединеното кралство е щедра страна, но трябва да запази контрол върху това кой влиза в страната.

Организацията на обединените нации изчислява, че повече от 1,5 милиона души са избягали от Украйна, откакто Русия започна да обстрелва съседната страна. Стотици хиляди хора се преселват в Полша, Румъния, Словакия и други страни.

В отговор на критиките, че Обединеното кралство не прави достатъчно и изостава много от европейските си съседи в помагането за справяне с най-голямата хуманитарна криза на континента след Втората световна война, Джонсън каза:

„Ние сме много, много щедра страна. Но имаме нужда от контрол и искаме да можем да проверяваме хората, които пристигат в страната“, каза той пред репортери.

„Мисля, че това е разумно, като се има предвид случващото се в Украйна. Имаме основна необходимост да проверим кой пристига."

Кабинетът на президента на Украйна говори остро за нерешителността на западните партньори. Според Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, приятелите на Украйна изглежда обичат да седят в кафенета и да гледат как украинските градове са изравнени със земята.