Новият еврокомисар по политиката на разширяване Марта Кос (Словения) е обвинена, че е била агент на зловещата Държавна сигурност, създадена от югославския диктатор Тито.

Словенската евродепутатка от "Европейската народна партия" (ЕНП) Рамана Томц заяви пред "Евронюз", че Кос е "напълно неприемлив и проблемен кандидат" за ЕНП. Томц се позова на предполагаемите ѝ връзки с бившата югославска тайна полиция. Тя изрази загриженост относно липсата на опит на Кос на най-високо ръководно ниво, който е от съществено значение за ролята на комисар, предава БГНЕС.

"Можете ли да си представите, че някой, например в Германия, би номинирал кандидат, който е бил сътрудник на ЩАЗИ? Някои от колегите ми в ЕП са много нервни, като чуят, че има сътрудници на УДБА сред нас и дори кандидати за Комисията", обясни Томц и определи процедурата по назначаването на Кос като "унижение за Словения".

Марта Кос отхвърли обвиненията.

"Тези обвинения се появиха за първи път, когато обявих кандидатурата си за президент на Република Словения през 2022 г. с намерението да ме дискредитират", каза тя.

"Преди да стана посланик в Германия и Швейцария, бях проверена от службите за сигурност и в двете страни. Получих одобрение без проблеми. Ако някога навредя на интересите на Словения, няма да мога да работя в словенското правителство или да бъда посланик. Обвинението на Томц, че съм номинирана единствено защото съм жена, пренебрегва обширните ми познания, опит и компетентност от 35-годишна кариера. Да, аз съм жена, но това, което има най-голямо значение, винаги са опитът, компетентността и способността да допринасяш съществено", добави Кос.

Кандидатът за комисар в ЕК на Словения беше сменен в последния момент и забави разкриването на състава на новата Европейска комисия от председателя Урсула фон дер Лайен, което в крайна сметка се случи на 17 септември.

Първоначално за словенски еврокомисар беше издигнат Томаж Весел, бивш ръководител на Сметната палата. По-късно Весел оттегли кандидатурата си и Любляна се съгласи да номинира жена.

Процесът разпали скандал между премиера Роберт Голоб и опозиционната Словенска демократическа партия, към която принадлежи Томц. Тя е обвинявана от министър-председателя в "саботаж".

"Защо Голоб е променил решението си, остава загадка", каза Томц, обвинявайки премиера, че се е съгласил с исканията на Фон дер Лайен. Освен това Томц твърди, че Весел е имал по-големи шансове да премине през контрола на Европейския парламент.

Евродепутатът подчерта, че колегите ѝ не са оказвали натиск върху словенската делегация или други членове на ЕП, които се противопоставят на номинацията.

Обявиха ресора на Екатерина Захариева в новата ЕК

Официално: Екатерина Захариева е българското предложение за еврокомисар