На плажа Уест Бей в Дорсет (Великобритания) огромна скала се срути в морето пред очите на туристите. Един от очевидците, Омар Ел-Хаджем, успява да заснеме ужасния момент на видео с дрон.

На кадри, публикувани в YouTube, можете да видите как част от крайбрежната скала се разпада като пясъчен замък и рухва в морето.

Според Омар местни жители с кучетата си и туристи се разхождали наблизо, само на няколко метра от епицентъра на събитието, пише Metro.

"Веднага щом увеличих мащаба, скалата започна да се руши. Хората бяха много близо, когато няколко тона скала паднаха във водата", разказва мъжът.

След инцидента градският съвет на Дорсет предупреди за "повишен риск от свлачища и падащи камъни" в района. Местните жители и туристите бяха призовани да спазват правилата за безопасност на крайбрежието, да стоят далеч от ръбовете и основите на скалите и да обръщат внимание на предупредителните знаци.

Експертите обясняват, че скалната ерозия е естествен процес при формирането на брегови линии, но сега се ускорява поради изменението на климата и покачването на морското равнище. Засяга около 28% от бреговата линия на Англия и Уелс, 19,5% от Северна Ирландия и 19% от Шотландия.

Според последния доклад за оценка на риска от изменението на климата в Обединеното кралство за 2021 г. заплахата от брегова ерозия в момента е умерена, но проблемът ще стане по-ясно изразен до 2050 г.