Трима души са починали, а двама са хоспитализирани в резултат на опасна епидемия от листериоза, свързана с шоколадов десерт, доставян на болници в Обединеното кралство, съобщават здравните и хранителните органи на страната.

Случаите са разпръснати из цялата държава, като няма конкретно засегнат регион. По предварителни данни, мусове и сладоледи, произведени от компания, са потенциалният източник на заразата, причиняваща тежки стомашно-чревни разстройства, пише "Дейли Мейл".

Спешно изтегляне на всички десерти от NHS болници и домове за възрастни
Като предпазна мярка, Британската агенция по хранителни стандарти (FSA) е наредила незабавно изтегляне на всички охладени десерти, включително сладоледи, сладоледени рулца, мусове и йогурти, доставяни от компанията на Националната здравна служба (NHS) и домове за социални грижи.

На болничния персонал е разпоредено незабавно да провери хладилниците в отделенията и да премахне всички засегнати продукти.

Кой са засегнатите пациенти?
Според FSA, засегнатите пациенти са идентифицирани между май и декември 2024 г., като всички са на възраст между 68 и 89 години.

Двама пациенти са от Йоркшир и Хъмбър, по един има в Северозападна Англия, Западен Мидландс, Уелс. Трима от пациентите са починали, но само при един листерия моноцитогенес е посочена като основна причина за смъртта. Всички петима пациенти са имали подлежащи здравословни проблеми и компрометиран имунитет.

Откъде идва заразата?
Листериозата е сериозна инфекция, причинена от бактерията Listeria monocytogenes, която обикновено се предава чрез заразена храна.

Анализите на FSA показват, че през декември 2024 г. следи от листерия са открити в два различни вида мус – шоколадов и ванилов, както и ягодов и ванилов – при рутинна проверка в болница в Югозападна Англия.

Макар нивата на бактерията да са били под законовия праг от 100 колониеобразуващи единици на грам (CFU/g), експертите предупреждават, че пациенти с тежко отслабен имунитет са по-уязвими към тежки усложнения от инфекцията.

Компанията под разследване
Представител на заявява пред Food Safety News, че компанията работи в тясно сътрудничество с FSA и няма да прави коментари, докато разследването не приключи.

Д-р Гаури Годболе, заместник-директор по стомашно-чревни инфекции в Британската агенция по здравна сигурност (UKHSA), каза пред MailOnline:
"Все още разследваме този малък брой случаи на листериоза. Причината за епидемията не е окончателно потвърдена, но лабораторните ни анализи сочат възможна връзка с определен вид десерт, който не е наличен в търговската мрежа, а се сервира само в някои болници на NHS."

FSA и UKHSA препоръчват на всички NHS болници и домове за социални грижи незабавно да спрат да сервират тези десерти, докато разследването продължава.

Какви са симптомите на листериозата?
Храните, заразени с Listeria monocytogenes, може да не изглеждат или да не миришат развалени, но въпреки това могат да предизвикат сериозни и понякога животозастрашаващи инфекции.

При повечето хора симптомите приличат на грип, включително: висока температура, болки в мускулите, втрисане, тадене или повръщане.

Обикновено тези симптоми преминават след няколко дни. Въпреки това листериозата е особено опасна за възрастни хора, бременни жени и бебета.

В редки случаи заболяването може да доведе до животозастрашаващи усложнения, като менингит. Бактерията е широко разпространена в околната среда и може да се намери в сурови храни, почва, както и в екскрементите на бозайници, птици и риби.

Колко опасна е листериозата?
Според последните данни през 2023 г. във Великобритания и Уелс са регистрирани общо 177 случая на листериоза. 32 от тях са завършили със смърт, а в 11 от тези случаи листериозата е посочена като пряка причина за смъртта

През 2023 г. британските здравни власти са разследвали седем различни огнища, свързани със пушена риба, меки сирена и говежди продукти.

Листериозата в глобален мащаб
В САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изчисляват, че всяка година около 1 600 души се заразяват с листериоза.

Здравните власти призовават гражданите и болниците да бъдат особено внимателни към източниците на зараза и да спазват строги хигиенни мерки при консумацията и съхранението на храни.