Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж беше освободен под гаранция от Върховния съд в Лондон. Припомняме, че от 2019 г. Асанж се намира в затвора Белмарш в Лондон. Известно е, че той е сключил сделка с прокуратурата.

Социалната мрежа на организацията X пише: „Джулиан Асандж е свободен. Сутринта на 24 юни той напусна затвора с максимална сигурност Белмарш, след като прекара там 1901 дни. „Той получи гаранция от Върховния съд на Лондон и беше освободен на летище Станстед същия следобед, където се качи на полет от Обединеното кралство.“

Видеото, публикувано от WikiLeaks, показва гладко избръснат Асандж, който държи лист хартия и химикал, преди да се качи по стълбите към самолета.

„След повече от пет години, прекарани в килия с размери два на три метра в изолация по 23 часа на ден, той скоро ще се събере със съпругата си Стела Асанж и децата, които са виждали само баща си зад решетките“, се казва в публикацията. 

Според WikiLeaks журналистът лети за родната си Австралия.

WikiLeaks нарече освобождаването на Асандж „резултат от глобална кампания“, включваща „активисти за свобода на печата, законодатели и лидери от целия политически спектър, чак до ООН“.

В резултат се създадоха условия за продължителни преговори с американското министерство на правосъдието, които доведоха до сключване на сделка, която все още не е официално завършена.

„Ще предоставим допълнителна информация възможно най-скоро“, се казва в съобщението.

Сега Асандж замина за Австралия, където са жена му и децата му.