Повече от 300 тела са открити в масов гроб в Олдъм, Северна Англия, като повечето са на бебета и деца.

Гробът с размери 3,6х3,6 метра фута в гробището Ройтън е намерен от жена, търсеща братята си - единият е мъртвороден, а другият умира в рамките на пет часа през след раждането си през 1962 г.

Според съветниците Маги Хърли и Джейд Хюз, които съобщиха за откритието в изявление, 146 от телата са били на мъртвородени бебета и 128 на бебета и малки деца.

До средата на 80-те години мъртвородените бебета често са били вземани от семействата без консултация с родителите им, които не са знаели къде са били откарвани.

„Огромна несправедливост е, че на родителите беше отказано основното право да погребват бебетата си, право, което трябва да е присъщо и неоспоримо“, казаха съветниците.

„Тази ситуация трябва да раздвижи нашето колективно чувство за справедливост и съпричастност."

Находката на жената я оставила „разплакана“, добавиха те, тя се нуждаеше от емоционална и практическа помощ, за да се справи с травмата от откритието си.

Съветниците също казаха, че този гроб не е единственият по рода си в гробището Ройтън, като има още три с подобен размер.

От откритите 303 тела те добавиха, че има само 147 имена онлайн, като 156 имена липсват - въпреки че казват, че това е разгледано.

„Попитахме и за другите гробища в квартала и бяхме информирани, че липсва информация и за тези гробища“, казаха те.

„В момента персоналът е в процес на коригиране на това чрез кръстосано препращане на всички налични записи и актуализиране на онлайн базата данни.“

Институтът за управление на гробищата и крематориумите каза в списание през 2015 г., че много от мъртвородените бебета, и тези, починали непосредствено след раждането си, ще бъдат погребани в неосветена зона, тъй като детето не било кръстено - и призоваха родителите "да забравят".

Снимка: Гробището Ройтън, Facebook