Френското министерство на земеделието заяви във вторник, че е открило пет вероятни случая на хранителен ботулизъм, свързани със замърсен песто сос, който е бил продаден на някои регионални пазарни панаири в Централна Франция.

Според френски медии петимата души са се насладили на рожден ден заедно, преди да се разболеят. Две двойки са откарани в болница в събота и още един човек в неделя.

Те са получили спешна помощ и са били в съзнание, но на вентилатори, заявиха от здравните власти.

Властите се опитват да проследят около 600 контейнера с песто, преди да бъдат консумирани, каза префекта Патрис Латрон. „Хората, които са купили същия сос, трябва да го изхвърлят, да го унищожат“, добави той.

Министерството на земеделието призова хората, които може да са яли песто от див чесън, да бъдат "много бдителни".

„Като се има предвид инкубационният период (от няколко часа до няколко дни) и сериозният характер на заболяването, хората, които са консумирали тези продукти, се призовават да бъдат много бдителни и да се консултират с лекар при симптоми“, казаха от министерството.

Ботулизмът е рядко, но потенциално фатално заболяване, ако не се диагностицира бързо и не се лекува с антитоксин, според Световната здравна организация. Произлиза от бактерия, която заедно със спорите си може да живее в почвата и може да бъде открита на повърхността на плодове, зеленчуци и билки.

Обикновено отнема от 12 до 36 часа, за да се проявят симптомите на ботулизъм, които често започват със замъглено зрение и затруднено преглъщане и говорене, но понякога могат да се появят и диария и повръщане.

В 5% до 10% от случаите заболяването може да доведе и до парализа.