Властите в Лондон отмениха новогодишните тържества, които трябваше да се проведат на площад Трафалгар, поради разпространението на омикронния щам на коронавируса, съобщи кметът Садик Хан в Twitter.

„Поради рязкото нарастване на броя на заразените с коронавирус, ние взехме трудното решение да отменим тържествата на Трафалгар Скуеър. Безопасността на лондончани трябва да бъде на първо място“, написа той.

Решението „ще разочарова много лондончани“, каза Хан, но „трябва да се предприемат правилните стъпки за намаляване на разпространението на коронавируса“.

Миналата седмица в Лондон беше обявено извънредно положение поради рязкото увеличаване на броя на инфекциите от омикрон-щам. Според кмета новият щам е станал доминиращ в столицата.

Медиите на Острова: Сложете си бустер сега! А у нас: Мъка, и една не слагат

В началото на декември, на фона на разпространението на омикрон, британските власти затегнаха правилата за влизане в страната. Всички пътуващи над 12 години трябва да предоставят отрицателни резултати от PCR или LFD тест (имунохроматографски тест).

От 10 декември Лондон въведе задължителното носене на маски на обществени места, а от 13 декември на жителите на столицата беше препоръчано да преминат към дистанционен формат на работа.

Превод: GlasNews