Хотелиери от Кипър са в паника, докато красивата островна нация се бори да привлече отново туристи. Служители от туристическия бранш на острова пресмятат разходи от £30 милиона, които идват от липсата на посетители. Президентът на Асоциацията на хотелиерите в Кипър - Танос Михаелидес, разкрива, че туристическият сектор ще загуби хиляди посетители. През май се е наблюдавало спад в хотелските резервации, като експерти от индустрията предупреждават, че за годината може да има голям спад в приходите за бизнеса.

Той подчерта необходимостта на сектора от удължаване на туристическия сезон и активизиране на целогодишната хотелска дейност. Индустрията е изправена пред значителен дефицит на работна ръка, въпреки факта, че приблизително 53 000 души са заети в сектора на хотелиерството, което представлява 11% от работната сила на Кипър.

„Тази работна сила обхваща разнообразен набор от професионалисти, от готвачи и IT специалисти до адвокати и инженери, което прави секторът жизненоважен компонент на националната икономика и пазара на труда.“, казва той.

„Намаляването на степента на заетост на хотелите може да се дължи на няколко фактора Те включват продължаващата криза в Близкия изток, продължаващото напрежение между Русия и Украйна, бавната икономика на Обединеното кралство, ранното настъпване на католическия Великден през март и намаляването на полетите до Кипър, което води до около 150 000 по-малко пристигащи туристи."

Неотдавнашният фалит на третия по големина туроператор в Германия влоши ситуацията за онези, които разчитат на посетители от Германия и Обединеното кралство за препитанието си. Михаелидес също подчерта, че значително предизвикателство е ограниченият достъп на Кипър до повечето потенциални туристически пазари.

„Широко известно е, че нашата индустрия е силно зависима от пазара на Обединеното кралство. Има и слаб интерес към Кипър от важни централноевропейски пазари, като този на Германия, и почти никакъв на, може би най-важния туристически пазар в света, на САЩ", заключва той.

Сравнително лошото състояние на икономиката в Обединеното кралство оказва косвено въздействие върху туристическата индустрия в Кипър, като по-малко британци се чувстват способни да се отправят към острова, за да пръскат парите си.

Друг проблем за работещите в туризма в страната е, че цените на горивата се се повишили.

„Кипър винаги ще бъде сравнително скъпа дестинация. Трябва да гарантираме, че Кипър, не само по отношение на хотелите, предоставя туристически продукт и преживяване, което е еквивалентно на това, което туристът плаща“, добавя той.
 
Превод: Glasnews.bg