Германия съобщи за първи смъртен случай вследствие на „Омикрон“. Починалият е бил на възраст между 60 и 79 г. 

Заразените във Федералната република с новия вариант на коронавируса вече са над 3000.

Преброяват се единствено случаи, установени с цялостно геномно секвениране или диагностично подозрение, основано на специализиран за този вариант PCR тест. 25 са случаите на новия вариант и в Румъния.

Ситуацията в Европа се усложнява. Днес Великобритания регистрира рекорден брой нови случаи на заразяване с коронавирус в момент, в който вариантът Омикрон се разпространява из цялата страна.

Бяха регистрирани 119 789 нови случая на заразяване, като вчера новите случаи бяха 106 122.

Хърватия ще проведе референдум за ковид паспортите и ограничителните мерки

Много сектори на икономиката и транспортни мрежи изпитват недостиг на персонал, след като заразени работници се самоизолират.

Бързото разпространение на варианта Омикрон предизвика ръст на новите случаи във Великобритания през последните седем дни, с общо 678 165 новозаразени на седмична база, сочат правителствени данни.

В опит да ограничи икономическото въздействие на новата коронавирусна вълна правителството на премиера Борис Джонсън заяви вчера, че намалява наложения период на самоизолация в Англия от десет на седем дни. Целта на тази промяна е хората да могат да се връщат по-бързо на работа.

"Данните от днес не са добри", каза пред журналисти здравният министър Оливие Веран. Данните на здравното министерство сочат също, че Франция е регистрирала още 179 починали от COVID-19 за последните 24 часа, докато броят на пациентите в интензивни отделения достигна 3208, което е повишение с 61 души в сравнение с предходния ден.

Имаме 20 съмнителни проби за Омикрон и очакваме една част от тях да са положителни

Френският президент Еманюел Макрон се надява кампанията за поставяне на бустерни дози ваксини във Франция да спомогне за овладяването на петата вълна на коронавирусната пандемия.

Той се стреми да избегне налагането на по-строги нови ограничения, въпреки че френското правителство каза, че ще бъдат разгледани всички варианти за справяне с бързото влошаване на епидемичната обстановка във Франция.

Франция регистрира днес близо 88 хиляди нови случая на COVID-19, става ясно от данни на френското здравно министерство, предаде Ройтерс.

Това е рекорд на заразените за един ден във Франция от началото на пандемията. Броят на починалите също се увеличава.

На този фон Дания и Швеция обявиха, че за влизане на тяхна териотирия ще бъде необходим резултат от тест за вируса, независимо от ваксинационния статус на пътниците.