Първото първенство на Германия по хоби коне започна във Франкфурт в събота, със стотици млади ездачи, които се състезаваха в прескачане на време, стилно прескачане и обездка на своите дървени тояги.

Приблизително 300 ездачи - предимно младежи, но има около 20 записани възрастни - се очаква да галопират около гимнастически салон събота и неделя, наблюдавани от 1500 зрители. Състезанието е част от нарастващата вълна от международни събития за хоби коне : Съединените щати и Австралия също проведоха първите си шампионати тази година.

„Хоби конната дейност просто ми дава самочувствие и просто ми харесва да го правя с други хора“, каза Макс Гохде, 15-годишен състезател от Гифхорн, Германия, който практикува от 2020 г. „И сега има и тази атмосфера тук, където всички се радват за теб. И мисля, че това е наистина страхотно.”

Събитията произтичат от масово движение във Финландия, където преди повече от 20 години ездачите препускаха в тръс своите хоби коне през скандинавските гори. Оттогава забавлението експлодира в популярност чрез социалните медии по време на разгара на пандемията от коронавирус и се смята, че подчертава овластяването на жените за ентусиастите.

„Разбира се, когато го видите така, в началото изглежда смешно. Всъщност това наистина е напрегнат спорт. Това е смесица от лека атлетика и гимнастика и трябва да сте в добра форма за това“, каза Андреас Карасек, управляващ директор за връзки с обществеността на Германската асоциация за хоби коне.

В Германия националната асоциация за хоби коне беше създадена преди година с едва 13 членове. Сега има повече от 5000 активни спортисти и повече от 200 клуба в цялата страна.

Брита Скот, която практикува от три години, смята, че спортът е „невероятно забавен“ и позволява на хората „да изживеят страстта си към конете, без да се налага да седят на истински коне“.

Докато организаторите искат да насърчат овластяването и приемането чрез положително и приобщаващо преживяване за състезателите, критиците се нахвърлиха върху дейността. Много ездачи са се сблъсквали с тормоз и мизогинистични коментари онлайн. Други недоброжелатели казват, че преследването не е спорт.

Състезателите в Германия този уикенд ще бъдат оценявани по фактори, включително прецизност, време и елегантност, според уебсайта на Германската асоциация за хоби коне. Съдиите ще присъждат оценки в състезанията по стил и обездка, а най-високият резултат печели.