Австрийската полиция съобщи, че в наводнена къща днес е било намерено тялото на пета жертва на бурята „Борис" в Австрия - 81-годишна жена, с което загиналите при бедствието в Европа стават общо 19.

Страни от Европа се готвят за наводнения

В Австрия в неделя загина един пожарникар, а вчера беше обявена смъртта на трима мъже, съответно на около 40-50, 70 и 80 години.

Бурята „Борис" е отнела живота на най-малко 19 души в Централна и Източна Европа: освен петте жертви в Австрия, досега Румъния е регистрирала седем смъртни случая, Полша - четири, Чехия - три, както и осем изчезнали.

Въпреки че на някои места метеорологичната обстановка изглежда се подобрява, почвата все още е подгизнала, а реките излизат от коритата си, което кара властите да призоват хората да останат изключително предпазливи.

Наводненията в Чехия взеха първата си жертва

В Австрия 26 села все още са откъснати от външния свят и с връщането на слънчевото време „откриваме мащаба на бедствието", каза управителката на провинцията Йохана Микл-Лайтнер.

Във Виена четири линии на метрото остават частично затворени, както и всички градски паркове, заради възможни паднали дървета.

В Чехия малко над 60 000 домакинства все още са без електричество, главно в североизточната част на страната. Най-големият язовир в страната, езерото Ромберк в Южна Чехия, е преляло.

Според експертите това наводнение ще бъде най-тежкото в региона след наводненията през 2002 г., които засегнаха Прага, Дрезден и Виена.

140 пътници са блокирани на круизен кораб в Австрия