Цените на къщите и апартаментите в Германия са продължили да вървят надолу през първото тримесечие на 2024 г., като жилищните имоти са със средно 5,7 на сто по-евтини, отколкото през същия период на миналата година. 

Спрямо последното тримесечие на 2023 г. стойността на недвижимите имоти е спаднала с 1,1 процентни пункта от януари до март, посочва федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis). 
      
Това е шесто последователно тримесечие на понижаване на цените както в градовете, така и в селските райони, според първоначалните данни.

Най-голямо поевтиняване на годишна основа от 9,5 на сто се наблюдава при самостоятелните и полусамоствоятелни къщи в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт и Дюселдорф.

Апартаментите в тези градове са поевтинели със средно 4,6 на сто за година. В рядко населените селски райони купувачите плащат средно 6,7 на сто по-малко за самостоятелни и полусамостоятелни къщи и с 2,4 на сто - за апартаменти, отколкото през първото тримесечие на 2023 година.

От средата на 2022 г., когато бе отбелязан пикът на продължителен растеж на жилищния пазар, секторът в Германия се свива. Това се дължи най-вече на рязкото повишаване на лихвите, което оскъпи кредитите. 
  
Много хора вече не могат да си позволят да притежават собствен дом, а за големите инвеститори инвестициите в жилищни сгради не са печеливши. Същевременно търсенето на жилища остава високо, особено в градовете, а новото строителство е в застой заради високите лихви и строителни разходи.  

В резултат броят на строителните разрешителни за нови сгради и преустройство на вече съществуващи през април се понижи със 17 процента на годишна основа. Предвид недостига на жилища асоциации от бранша призовават за повече държавни субсидии.