В Обединеното кралство в сряда, 22 юни, беше обявено извънредно положение след откриването на следи от вируса на полиомиелит в канализацията на Лондон. Това съобщи Британската агенция за здравна безопасност.

Съобщава се, че следи от вируса са открити в пречиствателна станция за отпадъчни води в Източен Лондон, която обслужва райони с общо население от близо 4 милиона души. Следи от втори серотип див полиовирус са регистрирани в предприятието през периода от февруари до юни.

От ведомството съобщиха, че следи от вируса на полиомиелит се откриват в страната 1-3 пъти годишно в отпадните води, като правило това се дължи на ваксинация срещу това заболяване.

„Предишни открития бяха записани, след като лице, което е получило орална полиомиелитна ваксина в чужбина, пътува до Обединеното кралство и е оставило следи от ваксиналния полиовирус за кратък период“, съобщи Британската агенция за здравна сигурност.

При сегашната ситуация тревожно е, че откритите изолати на вируса са генетично свързани помежду си, обясниха от ведомството.

Превод: GlasNews