Франция няма да може да изпълни обещанието си да отпусне до 3 милиарда евро военна помощ на Украйна. През 2024 г. Париж ще предостави само малко повече от 2 милиарда евро, каза министърът на отбраната на страната Себастиан Лекорню пред депутати.

По думите му в началото на годината е взето политическо решение, че помощта за Украйна може да достигне 3 млрд. евро.

„В действителност ще надхвърлим 2 милиарда евро, но няма да достигнем 3 милиарда евро“, каза Лекорню, пише Politico.

След като Париж беше критикуван, че прави по-малко за Украйна от други страни, френският президент Еманюел Макрон също обеща 3 милиарда евро.

През февруари, в опит да осигурят дългосрочна помощ за Украйна, Париж и Киев подписаха двустранно споразумение за сигурност, което официално се ангажира да предостави до 3 милиарда евро военна подкрепа през тази година. Но Франция сега е изправена пред натиск да намали дефицита, който може да достигне 6 процента от БВП през 2024 г.

Общо Париж предостави военна помощ на Киев в размер на 1,7 милиарда евро през 2022 г. и 2,1 милиарда евро през 2023 г. И по този показател тя изостава от страни като Германия, Великобритания и Швеция, отбелязва изданието.

Бюджетът за отбрана на Франция се очаква да се увеличи до 50,5 милиарда евро, но Лекорню каза, че неговото министерство ще спре да иска допълнителни средства за непредвидени разходи, свързани с разполагането на силите на НАТО в Естония и Румъния, или за помощ за Украйна.

Помощта от 300 милиона евро за Украйна идва от лихви върху замразени руски активи и ще бъде използвана за закупуване на 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, самоходни гаубици Цезар и гориво, каза Лекорню. От 400 до 600 милиона евро ще бъдат получени чрез намаляване на темповете на инфлация и ще бъдат използвани за модернизиране на ракетите SCALP и Aster за Украйна.