Евродепутатите от крайнодясната Френска национална партия преговарят за участие в група на Европейския парламент заедно с унгарската партия Патриоти за Европа на премиера Виктор Орбан.  

Съобщава се, че 30 френски евродепутати планират да напуснат крайнодясната група Идентичност и демокрация. Присъединяването към Еврогрупата на Орбан ще позволи на Националния сбор да се превърне в най-голямата партия в Европейския парламент, отбелязва американското издание Politico. Освен това Патриотите за Европа ще получат 79 мандата и ще станат третата по големина група в ЕС.

Журналисти съобщават, че представител на партията на Льо Пен може да оглави Патриотите за Европа, а евродепутатите от Унгария и Чехия ще получат по един вицепрезидент на Еврогрупата.

Това може да бъде обявено още в понеделник, 8 юли, съобщават източници на журналисти. Такова съобщение беше планирано да бъде направено по-рано, но се наложи да бъде отложено заради изборите във Франция.

В края на юни унгарският премиер Виктор Орбан, заедно с австрийската крайнодясна Партия на свободата и центристката ANO (Акция на гневните граждани) на чешкия бивш премиер Андрей Бабиш, обявиха създаването на нова парламентарна група в ЕС, който трябва да се нарича Алианс на патриотите. Орбан обещава „нова ера“, предназначена да „промени европейската политика“.

Онзи ден Датската народна партия обяви сливане с Vlaams Belang, а Патриотите за Европа преминаха необходимия праг, за да получат статут на група в Европейския парламент - 23 депутати от седем държави.

Преди това групата на Орбан включваше Партията на свободата от Холандия, крайнодесните португалци от партията Enough, заедно с испанците Vox.