В Пирна, Саксония, стотици хора излязоха на улиците, за да протестират срещу карантинните мерки. Когато полицаите за безредици от Долна Саксония, които бяха там, разпръснаха демонстрацията, полицай нападна колегите си. Както стана известно от БИЛД, става дума за 50-годишен полицай, който работи в Службата на държавната криминална полиция на Саксония.

„Когато разбрах за това, веднага започнах дисциплинарни действия. Ако обвинението срещу служителя е основателно, това ще доведе до тежки последици, включително уволнение. В момента служителят не работи“, каза началникът на криминалната полиция Соня Пензел.

Как се стигна до атаката?

Известно е, че полицаят е присъствал на демонстрацията в частен порядък: „Според полицията, разположена на място, този служител се противопостави на полицейските инструкции, което ескалира конфликта под формата на физическа конфронтация“, казва говорителят на LKA Том Бернхард.

След това служителят на LKA е арестуван и е подадена жалба за нападението над полицейски служители (чл. 114 от Наказателния кодекс). Прокуратурата на Дрезден разследва. Дисциплинарното производство по LKA се спира до приключване на наказателното производство.

Министърът на вътрешните работи на Саксония Роланд Велер вече заяви, че подобно поведение е „непростимо“. Ако обвинението се потвърди, служителят вече няма да има място в редиците на полицията."

Превод: GlasNews