Двама полицаи бяха хоспитализирани след сблъсъци с протестиращи с качулки пред конгреса на крайнодясната германска партия AfD, които се състояха седмици след рекордния резултат на изборите за Европейски съюз.

В събота около 1000 полицаи бяха разположени в западния град Есен, където според организаторите на демонстрациите 50 000 протестиращи са тръгнали към сградата на Конгреса. Полицията все още не дава данни за броя на протестиращите.

Полицията съобщи, че двама полицаи, мъж и жена, които придружавали политик, са били тежко ранени, когато протестиращите са ги ритали в главата, след като са паднали на земята, и че е трябвало да бъдат хоспитализирани.

Още седем полицаи бяха леко ранени по време на сблъсъци близо до концертната зала Grugahalle. Престъпниците избягали от местопрестъплението.

По-рано полицията каза, че е използвала лютив спрей и палки при предишни сблъсъци.

„В квартал Rüttenscheid се случиха няколко прояви на безредици и насилие. Демонстрантите, някои с качулки, нападнаха силите за сигурност. Бяха извършени няколко ареста“, каза полицията в региона Северен Рейн-Вестфалия, където се намира Есен.

„Тук сме, за да останем“, каза съпредседателят на „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел, откривайки двудневния конгрес, който започна с половин час закъснение поради блокади на улиците и предизвика продължителни аплодисменти. „Както всички политически партии, имаме право да проведем конгрес.

И Вайдел, и нейният съпредседател Тино Хрупала бяха преизбрани да ръководят партията за още две години.

В началото на юни AfD постигна най-добрия си резултат на изборите за ЕС от основаването на партията през 2013 г., като спечели 16% от гласовете и завърши на второ място. Тя изостана от основния консервативен опозиционен блок CDU/CSU, но изпревари социалдемократите (SPD), партията на канцлера Олаф Шолц, която е на власт начело на проблемна трипартийна коалиция, отбелязва The Guardian.