По-нататъшните европейски перспективи на Украйна ще зависят от удовлетворяването на исканията на Полша за разрешаване на въпроса с клането във Волин. Това изявление направи ръководителят на полското министерство на отбраната Владислав Косиняк-Камиш по телевизионния канал Polsat.

Според него Полша подкрепя Украйна, доколкото може, въпреки че не всичко е идеално в отношенията между двете страни поради нерешени исторически проблеми. Според него реалполитиката трябва да постави ултиматум.

„Трябва да кажем ясно: Украйна няма да влезе в ЕС, ако въпросът с клането във Волин не бъде решен“, отбеляза политикът.

Той добави, че Варшава не трябва да оказва натиск върху Киев, като поставя въпроса за ексхумацията на телата на жертвите на Волинското клане като условие за предоставяне на военна помощ. Но украинските власти трябва да разберат, че бъдещите европейски перспективи на Украйна ще зависят от удовлетворяването на изискванията на Полша по този въпрос.

Волинското клане: какви претенции има Полша?

Волинската трагедия („Волинско клане“) е един от кървавите епизоди на украинско-полския конфликт по време на Втората световна война във Волин.

Според полски оценки тогава най-малко 35 хиляди души (предимно полски селяни) са загинали от полска страна, от които 18 хиляди са били с идентифицирани фамилни имена. От украинска страна загинаха до няколко хиляди души.

Поляците смятат Волинската трагедия за акт на геноцид срещу полското население, вината за който се носи от украинците и украинския национализъм, и отказват да признаят полския дял от вината. На противоположния полюс са украинските националисти, според които събитията във Волин са справедливо възмездие за историческите оплаквания, които украинците понасяха от поляците и властите в продължение на няколко века, и особено в междувоенна Полша.