Полското правителство вече се готви за евентуална агресия от страна на Русия. Това каза в ефира на Канал 24 посланикът на Украйна в Полша Андрий Дещица.

"Има опасения, че Русия може да атакува Полша. Полското правителство се готви за това", каза Дещица. Дипломатът припомни, че в страната е приет закон за отбраната, който укрепва полските въоръжени сили. 

„Полското правителство обаче разбира, че е по-добре да помогне на Украйна и да предотврати приближаването на руски войски до границите с Полша“, добави Дещица.

Според него Русия разпространява дезинформация и пропаганда, че Полша уж иска да превземе Западна Украйна. Това обаче няма нищо общо с реалността.

„Реалността е, че поляците помагат на Украйна, на тези, които пристигнаха в Полша. Това е безпрецедентна помощ през последните няколко години. Руската нарация за разделението между украинския и полския народ абсолютно не издържа на „правдоподобността“ по време на войната“, добави Дещица.

По-рано полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че страната възнамерява да конфискува имуществото на руснаци, намиращо се на нейна територия.