Пожар в Германия в завод в Берлин, където се произвеждат системи за противовъздушна отбрана Iris-T за Украйна, може да е руски саботаж. Това пише германското издание BILD, позовавайки се на свои източници.

В началото на май в южната част на Берлин избухна най-големият пожар от няколко години. Там пламна металургичният завод Diehl Metall Applications. Облак от токсичен дим се издигна над града. Огънят обхвана и четирите етажа на сградата, някои от тях са срутени. 130 пожарникари са били на място.

В завода са били съхранявани сярна киселина и меден цианид, а химикалите са се запалили.

Концернът Diehl произвежда по-специално системи за противовъздушна отбрана Iris-T за Украйна. Те обаче не се произвеждат в Берлин; там се извършват металообработващи работи за автомобили.

„Една от чуждестранните разузнавателни служби информира германските разузнавателни служби, че пожарът е резултат от руски саботаж и че имат конкретни доказателства за руско участие. Сега германските власти проучват тези данни. Не е ясно защо металургичният завод е бил избран, а не военен завод, може би целта е била именно столицата на Германия“, пише изданието.