Увеличаващите се разходи за живот и пристигащите мигранти са двете най-сериозни причини за безпокойство на германските граждани, показва ново проучване.

Инфлацията е най-големият страх на германците, като 57% от участниците в публикуваната днес анкета са изразили опасяват, че цените ще продължават да растат. 

"Статистиката ни сочи, че когато става въпрос за портфейла им, германците са особено чувствителни", коментира ръководителят на проучването Гриша Бровер-Рабинович.

52% от анкетираните казват, че се притесняват наемите да не станат прекалено скъпи, като въпросът е на трето място в списъка с причините за безпокойство на германците. 

Въпреки това финансовите нагласи са се подобрили в сравнение с миналата година, като опасенията във връзка с нарастващите разходи за живот и наеми са намалели с осем процентни пункта.

Междувременно въпросът за миграцията също продължава да вълнува хората в Германия, като заема второ място в списъка с опасения, пише БТА. 

Повече от половината от анкетираните, или 56%, се притесняват, че обществото и властите не са подготвени да се справят с броя на бежанците, пристигащи в страната.

За целите на проучването в периода юли-август са анкетирани около 2400 души на възраст над 14 години.