В Обединеното кралство е обявен за продажба „уютен ядрен бункер“, но... има нюанс. Това 

Изведен от експлоатация бункер от Студената война ще бъде продаден като уникален дом. Всеки купувач обаче бързо ще забележи, че в убежището липсва един жизненоважен компонент за оцеляване под земята, съобщи Daily Star.

Парцелът трябва да бъде продаден на търг на 26 септември, приблизителната му цена е от £15,000 до £20,000. Подземната камера е построена през 50-те години на миналия век, за да спаси служителите на Кралския наблюдателен корпус в случай на нападение. Изведен е от експлоатация през 1991 г.

Стълбище под люка води до дълбочина 6 метра под земята, където има уютно студио. Разполага с килими, двойно легло, много място за съхранение, газов котлон за къмпинг, електрически нагревател и запас от бира.Цял екран

Странния дом притежава такива интериорни елементи като гигантска картина на ядрена експлозия, кадифени завеси и навес за дърва. Електричеството и осветлението вероятно се захранват от „гигантска батерия“.

Собственикът на бункера ще може дълго време да се наслаждава на вкуса на различни консерви, както и да се забавлява с тематична книга. Вътре има бинокъл, телефон и стари схеми с инструкции, оставени по стените.

Бункер, ядрен бункер, ядрено убежище, укритиеЦял екран
Снимки на бункера за продажба Снимка: TriangleNews
Бункер, ядрен бункер, ядрено убежище, укритиеЦял екран

Участниците в търга са поканени да се състезават за „част от британската история от последната война“. Известно е, че бункерът е проектиран да побере трима души и да ги спаси от смърт поради ядрена атака. Трябва да има достатъчно храна и вода за 14 дни.

"Бункерът е безопасен, сух и в оригинално състояние. Настоящият собственик го е реновирал и декорирал за новия собственик", се казва в описанието.

Една подробност обаче може много да затрудни живота в извадения от експлоатация бункер, ако се наложи да го използвате по предназначение – няма тоалетна.