Лидерите на четирите държави, граничещи с Русия и Беларус, казаха в писмо до президента на ЕС Шарл Мишел, че проектът, предназначен да защити 27-членния блок от 450 милиона души, ще изисква финансова подкрепа от всички членове.  

„Създаването на система за отбранителна инфраструктура по външната граница на ЕС с Русия и Беларус ще отговори на спешната и неотложна необходимост от защита на ЕС от военни и хибридни заплахи“, се казва в писмото, пише Reuters.

Хибридните заплахи са комбинация от военни и невоенни, както и скрити и явни средства, включително дезинформация, кибератаки, икономически натиск, натиск чрез нелегални мигранти и др.

„Мащабът и цената на този съвместен проект изискват целенасочени действия на ЕС, за да го подкрепи политически и финансово“, се казва в писмото.

Някои дипломати от ЕС оцениха разходите за изграждане на такава отбранителна линия на сушата по 700-километровата граница на ЕС с Русия и Република Беларус на приблизително 2,5 милиарда евро.

„Трябва да се предприемат извънредни мерки, защото външната граница на ЕС трябва да бъде защитена с военни и граждански средства“, се казва в писмо на лидерите на четирите страни.

Инициативата, както бе отбелязано, ще бъде обсъдена на срещата на върха в Брюксел.