Унгарският премиер Виктор Орбан се готви да направи голям политически подарък на бившия президент на САЩ и кандидат за президент Доналд Тръмп за сметка на Украйна. Той отказва да одобри увеличаване на продължителността на санкциите срещу Руската федерация, което ще усложни отпускането на заеми на Украйна за сметка на замразените активи на Руската федерация, за да помогне на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп. 

Рolitico отбелязва, че Орбан е измислил начин Тръмп, ако спечели президентските избори, да се отърве от заема от 50 милиарда, който САЩ, Европейският съюз и лидерите на Г-7 предложиха на Украйна, за да я подкрепят във войната срещу Руската федерация.

Унгария казва, че няма да се съгласи с промени в правилата, които биха позволили на Вашингтон да играе важна роля в позицията, докато не приключат изборите в САЩ.

Въпросният заем ще бъде напълно изплатен от над 250 милиарда долара руски активи, които бяха замразени в западните страни след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Европа има голяма сила в играта, тъй като държи по-голямата част от средствата.

Вашингтон настоява ЕС да удължи срока за удължаване на санкциите до поне 36 месеца. Съгласно настоящите правила санкциите на ЕС трябва да се подновяват на всеки 6 месеца, което увеличава възможността една страна да размрази активи, което би принудило националните правителства да използват парите на данъкоплатците за изплащане на заема.

Въпреки че всички други лидери са за удължаване на срока на санкциите до 36 месеца, както САЩ поискаха, Орбан отказва. Съгласно собствените правила на ЕС всичките 27 държави-членки трябва да одобрят всякакви промени в правилата за санкции.

„Ако не разрешим това [чрез разширяване на санкциите], това ще струва на ЕС – включително на Унгария – повече пари“, каза източник от ЕС пред изданието.

Ако Брюксел и Вашингтон съвместно се съгласят на заем, републиканският кандидат, който може да бъде преизбран, ще бъде обвързан с него за дълго време. Но ако отпускането на средства за Киев бъде одобрено без САЩ, Тръмп няма да има такова задължение, пише изданието.

„Оказваме натиск, но досега Орбан не се поддаде. Това е просто игра на раздаване“, каза дипломат от ЕС пред изданието.

Блокирането на заема от Орбан е последният пример за съгласуване между Тръмп и унгарския премиер, които се срещнаха наскоро през юли в Мар-а-Лаго.