Азбестова бомба със закъснител в училищата на Великобритания! Все още непубликуван доклад, споделен изключително с Mail и озаглавен Какъв е реалният риск от азбест в училищата? заключава, че най-малко 1400 учители и помощен персонал и 12 600 ученици вече са починали от мезотелиом от 1980 г. и че: „Стотици хиляди ученици и служители, изложени на азбест в техните училища от средата на 90-те години на миналия век, се предвижда да умрат в бъдеще от мезотелиом."

Предвижда се този брой да се увеличи значително през следващите 20 до 60 години. 

Изследователите също добавят: Доказателствата сочат, че азбестът ще причини цунами от смъртни случаи в Обединеното кралство. Твърди се, че смъртта им е следствие от неефективни разпоредби относно азбеста и култура на намаляване на разходите, която погрешно предполага, че „азбестът е безопасен, стига да бъде оставен скрит“.

Отбелязва се, че политиката на последователните британски правителства е азбестът да се оставя там, където е, освен ако не е видимо повреден или губи влакна.

Адвокат Харминдър Бейнз, чийто баща почина от мезотелиом, представлява жертвите на азбест в продължение на 30 години. Сега тя е натоварена от Националния образователен синдикат да предприеме правни действия срещу правителството, за да принуди властите да направят училищата безопасни.

Бейнс на свой ред каза, че политиката за оставяне на смъртоносен материал там, където вече съществува, е „възмутителна“.

Главният изпълнителен директор на Mesothelioma UK Лиз Дарлисън каза, че проблемът е "национален позор": "Продължаващото присъствие на азбест в нашите влошаващи се училищни сгради е като бомба, която бавно експлодира."

Болестите, свързани с токсичните ефекти на азбеста върху тялото, са водещата причина за смърт в промишлени предприятия в Обединеното кралство, убивайки повече от 5 хиляди души всяка година.

Вид рак, причинен от излагане на азбест, засяга мезотелиалната обвивка около белите дробове, сърцето и червата. В по-голямата част от случаите белите дробове са най-засегнати.

Може да минат от 20 до 60 години между излагането на азбест и развитието на симптоми като болка в корема и гърдите, кашлица и задух. Повечето жертви умират в рамките на 18 месеца след диагностицирането. Това, което е сигурно е, че учителите и помощният персонал са по-уязвими от останалите. Статистическо изследване, проведено от Робин Хоуи, бивш президент на Британското дружество по професионална хигиена, установи, че те са пет пъти по-склонни да развият мезотелиом, отколкото общото население.

Няма официални данни за броя на училищата в Обединеното кралство, които съдържат азбест. Исканията за свобода на информацията до Министерството на образованието, както съобщава Daily Mail, показват, че има най-малко 21 500. Говорител на OSHA каза, че не приема цифрите, цитирани от JUAC.

Някои хора, изложени на големи количества, изобщо не са засегнати, докато някои, изложени само на няколко влакна, развиват мезотелиом. Това означава, че вдишването дори на малки количества азбест е нещо като лотария. С толкова много от него в толкова много училища и с десет милиона ученици в Обединеното кралство, това е малко като да играете на руска рулетка – но с живота на децата.