Руски дрон навлезе във въздушното пространство на Румъния в неделя, съобщи румънското Министерство на външните работи. Останките от дрона още се издирват, но се предполага, че той може да се е разбил в ненаселен район близо до границата с Украйна.

Случаят идва на фона на руска въздушна атака срещу украински пристанища. Според румънските власти дронът е бил насочен срещу украинска гражданска инфраструктура, но е преминал границата.

“Престъпни руски безпилотни летателни апарати нарушиха въздушното пространство на Румъния, насочвайки се към украинската гражданска инфраструктура. Категорично осъждаме тези нарушения и призоваваме Русия да спре безразсъдната си ескалация”, написа Министерството на външните работи на Румъния в Туитър, като добави, че страната е информирала съюзниците си от НАТО.

Румънската отбрана е изпратила два изтребителя F-16 да проследят ситуацията, съобщи румънското военно министерство. Те са излетели малко след 2 часа през нощта от въздушната база в Борча и са се върнали в базата около 4 часа.

Според военното министерство е възможно дронът да се е разбил на територията на Румъния, в ненаселен район близо до село Периправа на делтата на река Дунав, в непосредствена близост до границата с Украйна.

Екипи на военното министерство издирват останки от дрона и се води разследване.

Жителите на градовете Тулча и Констанца са получили предупреждения за опасност от падащи отломки през нощта срещу неделя.

Жителка на Периправа каза пред Румънската служба на Радио Свободна Европа, че е чула експлозии през нощта. „Започнах да правя нещо, за да не получа паник атака. Започнах да снимам“, казва Церасела Чилибон.

Това не е първият път, в който руски дронове навлизат на територията на Румъния след началото на руската инвазия. Един от последните случаи е от края на юли, когато фрагменти от дрон паднаха на румънска територия по време на руска атака срещу украински пристанища на река Дунав.