Барселона, водещата ваканционна дестинация в Испания, обяви, че ще забрани наемането на апартаменти на туристи до 2028 г., в изненадващо радикален ход. Градските власти искат да ограничат растящите цени на жилищата и да направят града обитаем предимно за гражданите. 

Кметът на града Хауме Колбони каза, че до ноември 2028 г. Барселона ще отмени лиценза на 10 101 апартамента, одобрени в момента за краткосрочно отдаване под наем, съобщава Ройтерс.

„Изправени сме пред това, което вярваме, че е най-големият проблем на Барселона“, каза Колбони на среща на градското правителство.

Бумът на краткосрочните наеми в Барселона, най-посещавания град в Испания от чуждестранни туристи, означава, че някои жители не могат да си позволят апартамент, след като наемите са се повишили с 68% през последните 10 години, а разходите за закупуване на жилище са се повишили с 38%, каза Колбони. Достъпът до жилище се превърна в двигател на неравенството, особено за младите хора, добави той.Fullscreen

Испания е една от трите най-посещавани страни в света - но в крайна сметка от тази популярност страдат местните жители, които не могат да си позволят да живеят в Барселона. През последното десетилетие местните власти обявиха ограничения върху краткосрочните наеми на места като Канарските острови в Испания, Лисабон и Берлин.

Испанският министър на жилищното строителство Изабел Родригес заяви, че подкрепя решението на Барселона.

„Става въпрос за полагане на всички необходими усилия за осигуряване на достъп до достъпни жилища“, каза тя.

Платформата за ваканционни наеми Airbnb, която изброява значителен брой имоти в Барселона, не отговори веднага на искане за коментар.

„Колбони прави грешка, която ще доведе до увеличаване на бедността и безработицата“, се казва в изявление на асоциацията за туристически апартаменти в Барселона APARTUR, добавяйки, че забраната ще предизвика увеличаване на незаконните туристически апартаменти.Fullscreen

Хотелите ще се възползват от този ход. Отварянето на нови хотели в най-популярните райони на града беше забранено от крайнолявата партия, която управляваше Барселона между 2015 и 2023 г., но Колбони сигнализира, че може да смекчи ограниченията.

Асоциацията на хотелиерите в Барселона отказа да коментира изявлението от петък.

„Тези 10 000 единици ще бъдат използвани от жителите на града или ще отидат на пазара за отдаване под наем или продажба“, каза Колбони за мярката.Fullscreen

Местното правителство на Барселона заяви в изявление, че ще поддържа "стабилен" режим на инспекция за идентифициране на потенциални незаконни туристически апартаменти, след като забраната влезе в сила.

През последните години градът не позволява откриването на нови апартаменти под наем на туристи. Местното правителство е наредило затварянето на 9700 незаконни туристически апартамента от 2016 г. насам, а около 3500 апартамента са били върнати за използване като основно жилище за местните жители, се казва в съобщението.