По националната телевизия, италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано призна: Да, имал е връзка с модна предприемачка, две десетилетия по-млада от него. Секс скандал удари страната, който принуди министър в правителството на Джорджия Мелони да подаде своята оставка.

Скандалът дойде с това сълзливо телевизионно интервю, постоянен поток от публикации в Instagram и дори тайни кадри, заснети в парламента.

Жененият министър, 62-годишният Дженаро Санджиулиано, каза, че е прекъснал връзката през лятото. Той се сблъска с дни на натиск и дори подигравки, като един коментатор отбеляза, че се е държал повече като състезател на Острова на любовта, отколкото като човек, който отговаря за едно от най-големите културни наследства в света.

В петък той подаде оставката си, като каза, че длъжността министър на културата "не може да бъде опетнена или спряна от клюки" и обеща да предприеме съдебни действия срещу онези, които са разпространявали "фалшиви новини".

Министърът, съюзник на премиера Джорджия Мелони, настоя, че е действал "с прозрачност и справедливост".

Скандалът започва с публикация в Instagram на 41-годишната Мария Розария Бочия, която благодари на Санджиулиано за назначаването ѝ като "съветник на министъра по важни събития". Министерството на културата отрече назначението, а въпросите за нейната роля и връзката ѝ с министъра се натрупаха.

Бочия предостави екранни снимки на имейли и публикува снимки от събития с министъра, доказвайки достъпа си до служби и документи. Сред тези събития бе и посещение на Помпей, където ще се съберат министрите на културата от Г-7.

Министърът по-късно призна аферата в интервю по обществената телевизия, извинявайки се на съпругата си и на Джорджия Мелони. Но той твърди, че не е направил нищо лошо в обществените си задължения - настоявайки, че не са изразходвани държавни пари за пътуванията му с нея и никаква роля не е била предоставена в резултат на връзката.

Оставката е първата министерска смяна в иначе солидното дясно правителство на Мелони и не представлява непосредствена заплаха за цялостната му стабилност.

Бочия беше подложена на критики за записване на разговори без съгласие и за заснемане на видео с нейните Ray-Bans в парламента, където е незаконно да се снима без разрешение. Тя твърди, че просто тества новата си джаджа и каза, че всеки го прави, когато посещава сградата.

Някои я обвиниха в планове да навреди на правителството, цитирайки записите на частни разговори. Тя каза, че просто се защитава в лицето на могъщ мъж. Във видео интервю за вестник La Stampa тя споделя, че всичко е започнало в средата на юли, след като „министърът и казал нещо, което я поразило: Аз съм министър, аз съм човек, аз представлявам институциите и в бъдеще никой няма да вярва на това, което казвате“.

Това в никакъв случай не е първият сексуален скандал, който оглавява първите страници на италианската преса: италианците са известни с избора на порнозвезда в парламента и прекараха години в клюки за партитата на покойния бивш премиер Берлускони с млади жени.

Снимка: Санджиулиано и Бочия, Instagram

Обвиниха бразилски министър в сексуален тормоз, сред жертвите – и министърка