Популярността на Социалдемократическата партия на Германия (SPD), която оглавява управляващата коалиция, пада поради подкрепата за Украйна и въвеждането на санкции срещу Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц.

„Много хора не са съгласни с подкрепата за Украйна и санкциите срещу Русия. Това се отразява и на изборните резултати. Но няма алтернатива на подобни мерки“, цитира Tagesschau Шолц.

Шолц коментира и предстоящите през септември избори за парламентите на провинциите Саксония, Тюрингия и Бранденбург. Според социологическите проучвания в тези региони води дясната популистка партия "Алтернатива за Германия", която призовава за прекратяване на подкрепата за Киев и започване на преговори с Русия.

Според Шолц след регионалните избори нито един представител на AfD няма да стане ръководител на правителството. "Лидер на правителството от Алтернатива за Германия би бил много тревожен факт", каза канцлерът. Въпреки това той е „пълен с увереност“, че на следващите избори, които ще се фокусират върху съставянето на правителство, партии, различни от AfD, ще получат мнозинство в регионалните парламенти.

На последните избори за Европейски парламент по-рано този месец Алтернативата за Германия беше втора с 15,6% от гласовете, изпреварвайки ГСДП, която получи 14,1%. Лидер стана десноцентристкият блок ХДС/ХСС, за който гласуваха над 30% от избирателите.