Членове на шотландския парламент излязоха с необичайна инициатива - те предлагат посмъртно помилване на жени, екзекутирани за магьосничество. Ако законопроектът бъде подкрепен, правителството ще трябва да издигне паметник на жертвите на "църковните репресии" и да се извини на близките на жертвите, съобщава The Times .

През Средновековието в Шотландия по обвинения в магьосничество и връзка с дявола са екзекутирани около 4 хиляди жени, повечето от които чрез изгаряне на клада. Последната смъртна присъда за "вещица" в Шотландия е изпълнена през 1727 г. (според други източници - през 1722 г.).

Възрастна жена на име Джанет Хорн беше обвинена в магьосничество и плътски удоволствия с дявола. Освен това, според съдиите, вещицата отишла на среща с нечистивия със собствената си дъщеря, която имала изразена деформация на ръцете и краката. Всъщност това послужило като доказателство за вина. И двете жени били признати за виновни и осъдени на изгаряне.

По-малката успяла някак си да избяга от затвора, но по-голямата изпила чашата си докрай - съблекли я гола, полели я с катран и след това изгорили на градския площад.

В същото време историците твърдят, че името Джанет Хорн е използвано в северната част на Шотландия като нарицателно за всички вещици и може би никой не знае истинското име на последната жертва на шотландската инквизиция.

Няколко години след екзекуцията на Хорн, ловът на вещици в Шотландия беше официално прекратен.

Превод: GlasNews