Швейцария смята да даде 1,7 млрд. долара за проекти за възстановяване в Украйна през следващите четири години. Това обяви швейцарският посланик в Украйна и Молдова Феликс Бауман, цитиран от "Киев Индипендънт".

Един милиард от средствата ще бъдат отпуснати за украинските сектори на самоуправление, разминиране и хуманитарна помощ. Останалата част от парите ще бъдат използвани за програми за възстановяване с участието на швейцарския частен сектор, обяви Министерството на развитието на общините, териториите и инфраструктурата на Украйна.

"За да подчертаем сериозността на нашите намерения, наш представител ще работи тук, който ще бъде отговорен за изпълнението на този проект", заяви Бауман по време на среща с ръководителя на министерството Олексий Кулеба.

Украинският министър също посочи и изграждането на жилища за вътрешно разселените граждани в Украйна, повече от 4,5 млн. души, сред приоритетите на сътрудничеството с Швейцария.

"Заинтересувани сме от засилване на регионалните програми и може да разширим сътрудничеството си в рамките на финансирането, предлагано от Швейцария", каза той.

След пълномащабната инвазия на Русия Берн осигурява икономическа и хуманитарна подкрепа за Украйна. Швейцария се присъедини и към санкциите на ЕС срещу Москва. По този начин страната прекъсна традицията си на политически неутралитет. Швейцария също беше домакин на Конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано през 2022 г., която заложи принципите за реконструкцията и възстановяването на Украйна, както и първата среща на върха за мир това лято.