Кипърското сирене халуми беше включено в регистъра на Европейската комисия на продуктите със защитен произход и защитени географски указания.

От 1 октомври единствено халумито, произведено в Кипър и според изискванията за продукта, може да използва това наименование. Това се отнася и за сиренето, произведено в северната част на Кипър, стига да изпълнява производствените критерии на ЕС.

Министърът на земеделието Костас Кадис заяви, че се водят преговори между неговото министерство и Кипърската асоциация на производителите на сирене, които предприеха съдебни действия през юни срещу ЕК в опит да попречат на включването на халумито в регистъра на продуктите със защитен произход.

Те настояват за изменение в спецификациите, като главното им възражение е срещу вида на използваното мляко. Според изискванията халумито трябва да се произвежда от 51 процента овче или козе мляко, пише novini.bg. Производителите настояват, че това вреди на интересите им, като намалява продуктивността и променя вкуса на сиренето, понастоящем произвеждано от 80 процента краве и 20 процента овче или козе мляко.