Британският премиер Борис Джонсън смята, че Европа все още не може да спре да купува газ и петрол, въпреки многобройните призиви. Това заяви той на съвместна пресконференция с премиерите на Нидерландия и Канада в Лондон. 

Джонсън подчерта, че Великобритания не е толкова зависима от Руската федерация, колкото другите европейски страни, но подкрепя колегите си, които са решили да не включват отказа на руския петрол в списъка със санкции.

"Трябва да разберем, че е невъзможно да се отървем от зависимостта от петрола и газа за една нощ, дори и от Русия. Никоя страна не може да направи това. Във Великобритания този проблем е по-малко, но всички страни са в различна позиция", обясни министър-председателят.

Според Джонсън сега е невъзможно страната му да се лиши от руски въглеводороди, но към това трябва да се стреми: „Трябва да има преходен период, трябва да търсим доставчик и да търсим заместител на петрола и газа“.

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте смята, че отказът от руския петрол и газ ще удари Европа и в частност Украйна. Германското правителство е съгласно с това.