100-метрово парче от моста Карола в центъра на Дрезден се срути рано сутринта днес, съобщиха местните власти. Мостът е един от четирите, пресичащи река Елба в центъра на Дрезден и инцидентът вероятно ще предизвика голям транспортен хаос в германския град.

Градските власти казаха, че поради ранния час никой не е бил на моста и следователно никой не е пострадал при срутването, но движението както на автомобили, така и на кораби по ключовия воден път ще трябва да бъде спряно за неопределено време.

Две дрезденски трамвайни линии, които също са използвали моста, ще работят с намалени услуги, добавиха те. Последният трамвай преминал по моста само 18 минути преди срутването в 3:08 сутринта.

 „Все още има сериозна опасност за живота и риск от колапс“, каза говорителят на пожарната Майкъл Кларе във видео съобщение.

Говорителят на полицията Томас Гайтнър каза, че полицаи, които са били наблизо, „описват, че са чули силен, силен шум, а земята се е разклатила“.

Спасителни служби и други експерти останаха на мястото, за да оценят щетите и да обезопасят района.

Улиците около моста също са засегнати от срутването. 

„Освен това, поради спукването на две големи тръби на топлофикация, имаме проблем, че подаването на топла вода е напълно спряло в цялата столица на провинция Дрезден“, каза Кларе.

Първо завършен през 1895 г., оригиналният мост Карола е взривен към края на Втората световна война, за да се опита да спре приближаващата съветска армия. Реконструкцията е извършена между 1967 и 1971 г. Претърпява ремонти от 2019 г. до 2021 г.

Все още не е установена причината за срутването.