Най-голямата таксиметрова фирма в Париж заяви, че спира използването на Tesla Model 3 в своя автопарк след фатална катастрофа във френската столица през уикенда. 

Шофьор загуби контрол Tesla в събота вечерта в югоизточния 13-ти квартал на Париж, убивайки един човек и ранявайки 20, а трима души са настанени в интензивно отделение.

Парижката прокуратура започна разследване на инцидента. 

Като се има предвид скоростта и траекторията на превозното средство, което се удря в множество предмети, докато се движи по улицата, първоначалната версия е за неизправност на автомобила, пише "The Guardian"

Таксиметровата компания G7, която твърди, че е най-голямата фирма в Европа на уебсайта си, заяви, че 37 от нейните шофьори са използвали Tesla Model 3, а други модели на Tesla ще останат в експлоатация. 

След като провери дистанционно данните на катастрофиралия автомобил, Tesla отрече да има технически проблем с колата. Американската група заяви, че ще сподели всички подробности с френските власти, ако бъде поискано.

Безопасността на Tesla беше поставенa под въпрос в миналото заради поредица от фатални катастрофи, свързани с програмата за подпомагане на водача "автопилот" на нейните автомобили, която може сама да управлява, спира и ускорява превозно средство.

Потребителите често са злоупотребявали със системата, като примери варират от използване на телефоните си, докато колата се движи без надзор, до сядане на задната седалка от страна на водaча.

По-рано тази година американските власти започнаха официално разследване на системата за "автопилот" след 11 катастрофи на Tesla от 2018 г. насам, включващи аварийни превозни средства.

Превод: GlasNews