Обединеното кралство реши да позволи на Украйна да нанесе ракетни атаки Storm Shadow дълбоко в руска територия.

Според британския The Guardian официално съобщение за това не трябва да се очаква в близко бъдеще. Това научи медията от източници в британското правителство. Те заявихали, че решението вече е взето.

Въпреки това няма да бъде обявено решение в петък, когато британският премиер Кийр Стармър ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон.

Припомняме, че украинският президент Владимир Зеленски обяви одобрението на британските власти още през юли, но Министерството на отбраната на Кралството заяви, че това не е вярно.

В същото време източници на Telegraph в британското правителство заявиха, че подобно решение е взел президентът на САЩ Джо Байдън относно използването на английски Storm Shadows. Това се налага, тъй като ракетите се използват заедно с американските ракетни системи. И Байдън призна, че по въпроса се работи „в момента“.

Последното изявление на The Guardian коментира заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Според него изявлението на САЩ за разглеждане на въпроса за одобрение на такова използване на ракети ще добави рискове за самите САЩ.

„Това е елемент на психологическа война, която от своя страна е част от хибридна война“, цитира думите му РИА Новости.
Това не е нищо повече от опит за психологически натиск върху Москва, за да изпълни целите си в Украйна.

„Подобно на други сигнали и действия, които също наблюдаваме – от ескалационен характер – това изявление няма да промени нашия курс, но ще добави рискове и опасности, включително за самите Съединени щати и техните съюзници, клиенти и подопечни“, обясни Рябков.

Според дипломата, ако Съединените щати са заинтересовани от укрепване на националната сигурност, подобни „провокативни пълнежи“ трябва да бъдат прекратени и да не се извършват доставки на оръжия, провокиращи Киев към действия, които биха могли да влошат ситуацията в зоната на конфликта.

По-рано външният министър Сергей Лавров нарече подобно обсъждане на въпроса в САЩ „игра с огъня“. Кремъл заяви, че помпането на Украйна с оръжие от Запада не допринася за преговорите и ще доведе до негативен ефект.

Паралелно с британските медии агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници, заяви, че Вашингтон възнамерява да разбере от Зеленски подробно стратегията за атаки срещу Руската федерация. Това искат САЩ и Обединеното кралство, преди да премахнат ограниченията върху използването на западни оръжия.

„Съединените щати планират да накарат Владимир Зеленски да разясни подробно своята стратегия за нанасяне на дълбоки удари в Русия, преди да се съгласи да премахне ограниченията върху използването на оръжия с по-голям обсег, предоставени от Вашингтон и съюзниците“, пишат авторите.

По време на посещението си в Киев държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и британският външен министър Дейвид Лами възнамеряваха да разберат това от Зеленски. Те се нуждаят от „дългосрочен план за следващата година“.