Премиерът на Унгария Виктор Орбан ще посети Украйна на 2 юли за първи път от пълномащабната инвазия на Русия и ще се срещне с украинския президент Владимир Зеленски. 

„Във вторник Виктор Орбан ще посети Киев в неочаквана визита на един от най-проруските лидери в Европа, а също така в момента, когато Унгария поема ротационното председателство на ЕС“, се казва в материал на The Guardian.

Журналистите изясниха защо Орбан ще се среща с президента Володимир Зеленски - за да обсъдят правата на говорещите унгарски малцинства в Украйна, живеещи в далечния запад на Украйна, близо до границата между двете страни.

„Предпоставката на срещата бе да се реши въпросът за правото на гражданство. Миналата седмица беше на спор, те все още могат да обявят успех“, каза източник в Будапеща.

Въпросът за правото на гражданство е едно от най-шумните претенции на Будапеща по отношение на Украйна, скептикът Орбан е обвинен в използване на този въпрос като „димно було“ за популяризиране на руските тези за войната.

Guardian пише още, че Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на кабинета на президента в Украйна, е отказал да коментира евентуалното посещение. Но друг източника в Киев потвърждава визитата.