Исландия може да е дом на зашеметяващи ледници, хвърляне на пуфлин и коне, които ще напишат вместо вас съобщението за извънработно време, но както навсякъде, и тук има своите опасности. Вулканичната й дейност е даденост, но ние говорим за Рейнисфяра - плаж с черен пясък, който има репутацията на плаж с човешки жертви.

Този плаж се намира на южния бряг на Исландия и не е трудно да се разбере защо е туристическа атракция - той дори е включен в „Игра на тронове“.

Подобно на други плажове в страната, той представлява обширна ивица черен пясък, който дължи цвета си на вулканични изригвания - зърната всъщност са малки фрагменти от базалт. Този базалт също може да се види да се простира нагоре в скали, съставени от огромни масиви от почти шестоъгълни колони, подредени плътно една до друга, пише IFLScience.

Но има и друга, по-неприятна причина, поради която Рейнисфяра е толкова известен: той е дом на маратонки (известни също като „спящи“) вълни.

Това е подходящо име - тези големи вълни наистина могат да се промъкнат към вас. Не е очевидно, че идват; те са известни с това, че се крият сред поредица от по-малки вълни. А когато най-накрая - и много внезапно - ударят, те се надигат бързо и достигат много по-нагоре по плажа, отколкото може да се очаква.

Това е проблем, ако се намирате в близост до брега.

„Когато океанската вълна ви връхлети, вие падате и е много трудно да се изправите и да намерите отново равновесие. Една от причините за това е, че вълната създава засмукване, което ви издърпва и измива пясъка и чакъла изпод краката ви“, обясняват от Visit Iceland.

„След като веднъж сте във водата, теченията ще ви изтеглят далеч от брега и нищо не може да се направи, за да ви спасят.“ Това е причината, поради която я наричат една от най-опасните дестинации в Исландия.

Те не се шегуват. Между 2014 г. и 2022 г. на плажа службите за спешна помощ са получили повиквания за 12 сериозни инцидента, като в пет от случаите пострадалите са починали.

В резултат на опасните условия на Рейнисфяра има множество предупредителни знаци за посетителите и функционира система от зони. Дали трябва да влезете в дадена зона или не, се определя от поредица от светлини, наподобяващи светофар, които показват нивото на опасност; зеленото означава, че можете да отидете, жълтото - „не влизайте в тази зона“, а червеното - че не трябва да влизате, нито да отивате по-далеч от светлинния знак.

Разбира се, известно е, че хората пренебрегват предупрежденията. През 2023 г. група туристи се разпространява като вирус, след като е заснета да стои твърде близо до брега и в резултат на това почти е отнесена.

За всички, които биха искали да посетят Рейнисфяра и да не се окажат известни в TikTok по погрешни причини, се препоръчва да стоят далеч от водата и никога да не ѝ обръщат гръб. Както Visit Iceland съвсем правилно казва: „Това селфи не си заслужава да умреш за него.“

Превод: GlasNews