Цената на природния газ в Европа отново поскъпна до нивото от началото на октомври.

Стойността на януарските фючърси в нидерландския хъб TTF надхвърли 145 евро на мегаватчас след като стана ясно, че "Газпром" не е резервирал мощности на газопровода Ямал-Европа за утре.

Междувременно постоянният представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов определи като "политическо" съобщението на германския регулатор от днес, че друг руски газопровод - "Северен поток 2", няма да бъде одобрен преди второто полугодие на 2022-а.

Полагането на тръбите през Балтийско море приключи още през септември, но Берлин замрази сертификацията им докато компанията-оператор вземе мерки за съвместимост с германското законодателство.

След скока от над $1700 за 1000 кубически метра, цените на фючърсите на природния газ в Европа паднаха към края на търговията до $1595, сочат данните на лондонската фондова борса ICE.

Експерти свързват днешното покачване на цените  с изявленията на ръководителя на германската федерална мрежова агенция (BNA) Йохан Хоман, че решението  за сертифициране на Северен поток 2 вероятно няма да бъде взето през първата половина на 2022 г., информира БНР.

Германският регулаторен орган ще продължи работа по процедурата когато му бъдат представени съответните документи. "На този етап не разполагаме с тях", обясни Йохан Хоман.

В средата на ноември германският регулатор спря процедурата, като препоръча на компанията Nord Stream да създаде германско дъщерно дружество, което да представи отново пълен набор от документи за сертифициране.