Украйна и Русия постигнаха съгласие за съвместно предоставяне на хуманитарни коридори и временно прекратяване на огъня на завършилите преди броени минути преговори между двете страни в Беларус. Това е заявил Михайло Подоляк - ръководителят на украинския преговарящ екип на границата на Украйна с Беларус, цитиран от „Ройтерс“.

"Русия и Украйна трябва да създадат канали за комуникация и взаимодействие, за да осигурят хуманитарни коридори в близко бъдеще за евакуация на граждани, както и доставка на продукти и лекарства", каза той.

Страните се споразумяха по редица хуманитарни въпроси, включително възможността за временно прекратяване на огъня, за да се създадат хуманитарни коридори", съобщи БелТА.

Украинската делегация не е получила обаче резултатите, на които се е надявала, и ще продължи диалога в трети кръг от преговорите, каза Подоляк.

Стартираха преговорите между Киев и Москва в Беларус

"Основният проблем, който днес е решен, е въпросът за спасяването на хора, цивилни, попаднали в зоната на бойни сблъсъци. Ето защо страните - представители на Министерството на отбраната на Руската федерация, Министерството на отбраната на Украйна - се договориха за формата на режима за поддържане на хуманитарни коридори за излизане на цивилното население, възможно временно прекратяване на военните действия в сектор на хуманитарния коридор за периода на излизане на цивилното население. Мисля, че това е значителен напредък“, заяви от своя страна ръководителят на руската делегация Владимир Медински.

Споразуменията между Русия и Украйна скоро ще бъдат утвърдени на най-високо ниво.

Третият кръг от преговорите с Украйна ще се проведе през следващите дни.

Очаквайте подробности!

 

Руската делегация пристигна за втория кръг преговори, украинската е на път